Ολυμπία
16648
post-template-default,single,single-post,postid-16648,single-format-standard,bridge-core-2.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Ολυμπία

Ολυμπία

Στη δυτική Πελοπόννησο, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών τον Δία. Απλώνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, που ενώνονται σε αυτή την περιοχή. Παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η απαρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής τον ξακουστό Πέλοπα και τον ποτάμιο θεό Αλφειό φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση.

Οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούν να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά αρχαία μνημεία κι κτίσματα τα οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως τόπους λατρείας, άθλησης, συνεδρίων κ.α. (ενδεικτικά Ναός του Δία, Ηραίον, Στάδιο, Πρυτανείο, Βουλευτήριο κ.αλ.) Μπορούν επίσης να επισκεφτούν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας όπου εκτίθενται τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και να θαυμάσουν από κοντά εκθέματα ανεκτίμητης αξίας με πιο σημαντικά τον Ερμή του Πραξιτέλους, εκ των πλέον ονομαστών αρχαιοελληνικών αγαλμάτων, την περίφημη Νίκη του Παιωνίου, από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και τα αετώματα του Ναού του Διός, από τα ωραιότερα σύνολα που σώζονται από την αρχαία ελληνική τέχνη.

Στο χώρο λειτουργεί επίσης και το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγές:

odysseus.culture.gr

visitgreece.gr

wikipedia.org

Πρόσβαση από Ιλάκια:

Η πρόσβαση στην Ολυμπία γίνεται μέσω του εθνικού δρόμου Κυπαρισσίας Πύργου Ε55 και του τοπικού δικτύου. Η απόσταση είναι 60,8 χλμ (διάρκειας μίας ώρας και 10’ περίπου).

Ιλάκια – Ολυμπία