Καταρράκτες Νέδας
16641
post-template-default,single,single-post,postid-16641,single-format-standard,bridge-core-2.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Καταρράκτες Νέδας

Καταρράκτες Νέδας

Νοτιοανατολικά της Νέας Φιγαλείας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας της Πελοποννήσου και πολύ κοντά στην Αρχαία Φιγαλία συναντάει κανείς το Φαράγγι της Νέδας.
Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα της ορεινής Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της ακολουθούν μία διαδρομή φυσικού πλούτου 32 χιλιομέτρων και καταλήγουν στο Ιόνιο, στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία. Η Νέδα κατά το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Στο Φαράγγι της Νέδας μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετική φυσική ομορφιά, με πανύψηλα δέντρα, στενά περάσματα και μονοπάτι, μικρές λιμνούλες και φυσικά τον καταρράκτη που δημιουργεί ένα μαγευτικό τοπίο. Προσοχή μην περιοριστείτε να απολαύσετε τον πρώτο μικρό καταρράκτη που συναντάτε μετά από 15’ περπάτημα στο μονοπάτι: αξίζει να κουραστείτε για μόλις 1’ περπάτημα να δείτε το μεγάλο καταρράκτη. Εκεί μπορείτε να κολυμπήσετε στα παγωμένα νερά του, που δεν αλλάζουν θερμοκρασία ακόμα και τον Αύγουστο.

Περπατώντας με την ροή του νερού κάτω από το πέτρινο γεφύρι (είναι στην αρχή του μονοπατιού, που οδηγεί στον καταρράκτη) μπορείτε να φτάσετε στο στενότερο σημείο του φαραγγιού. Εκεί βρίσκεται και το σημείο, που το νερό διέρχεται μέσα από ένα σκοτεινό τούνελ, το Στόμιο. Προσοχή γιατί η διέλευση από το σημείο αυτό συνήθως δεν γίνεται με περπάτημα διότι στο σημείο εκείνο, το νερό έχει βάθος, οπότε θα πρέπει να κολυμπήσετε. Μην ξεχνάτε: η επιστροφή προς το σημείο όπου ξεκινήσατε, είναι αρκετά πιο δύσκολη κολυμπώντας, διότι έχετε φορά αντίθετη στην κίνηση του ποταμού!

Καλό είναι να ξεκινήστε νωρίς το πρωί την περιήγησή σας, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς όλα αυτά τα σημεία του ποταμού έχουν πολύ κόσμο.

Πρόσβαση από Ιλάκια:

Η πρόσβαση στον καταρράκτη της Νέδας γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, με κατεύθυνση βορειοανατολική. Η απόσταση είναι 25,7 χλμ (διάρκειας 45’ περίπου) και η διαδρομή περνά από τα χωριά Πετράλωνα, Περιβόλια και Φιγαλεία. Στον αρχαιολογικό χώρο της Φιγαλείας υπάρχει σήμανση που σας οδηγεί στον καταρράκτη μέσω χωματόδρομου (στην Ηλειακή πλευρά του ποταμού) αποστάσεως περίπου 2,7 χλμ. Ακόμα πάντως και αν χάσετε τον συγκεκριμένο δρόμο, μπορείτε να συνεχίστε από την Φιγαλεία με κατεύθυνση το χωριό Πλατάνια, απ’ όπου και εκεί, ακολουθώντας τις ταμπέλες φτάνετε στο ποτάμι, από την Μεσσηνιακή πλευρά του.

Ιλάκια – Καταρράκτες Νέδας