Κυπαρισσία
16652
post-template-default,single,single-post,postid-16652,single-format-standard,bridge-core-2.1.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-20.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Κυπαρισσία

Κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία, η πρωτεύουσα του Δήμου Τριφυλίας, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας μετά την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω και φτάνει μέχρι την ακροθαλασσιά του Ιονίου πελάγους.

Είναι χωρισμένη στην παλιά Άνω Πόλη, που είναι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και στην Κάτω πόλη, τη σύγχρονη, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Σήμα κατατεθέν της Κυπαρισσίας είναι το Βυζαντινό της Κάστρο, στην κορυφή της Άνω Πόλης, που στέκει μεγαλόπρεπο ως σήμερα και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Το νέο τμήμα της Κυπαρισσίας έχει άριστη ρυμοτομία και διαθέτει όλες της υποδομές μιας σύγχρονης πόλης. Είναι εμπορικό και παραθεριστικό κέντρο με την παραλία του Άι Λαγούδη, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, μπροστά στην πόλη, με πλήθος καταλυμάτων, εστιατορίων, καφέ και μπαρ που την καθιστούν μια καλή επιλογή για διακοπές ή εκδρομές. Στην Κάτω Πόλη θα διακρίνετε ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία όμως είναι συγκεντρωμένα, και με το παραπάνω, στον διατηρητέο οικισμό της Άνω Πόλης.

Η Άνω Πόλη άρχισε να επεκτείνεται έξω από το Κάστρο την περίοδο της πρώτης Τουρκοκρατίας (1460) και άρχισε να δημιουργείται ένα εντυπωσιακό σε μήκος οδικό δίκτυο με λιθόστρωτα δρομάκια από λαξευμένη πέτρα που διατηρούνται μέχρι σήμερα και σε κάποια σημεία φτάνουν σε πλάτος τα 10 μέτρα.

Εκτός από το Κάστρο, στην Άνω Πόλη ξεχωρίζουν η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα παραδοσιακά σπίτια με τα χαρακτηριστικά ξύλινα μπαλκόνια τους, αλλά και τα ερείπια Οθωμανικού χαμάμ στα ανατολικά του Κάστρου. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδας.

Λέγεται ότι η Αγία Τράπεζα του ναού στηρίζεται πάνω στα απομεινάρια μιας κολόνας αρχαίου ιερού της Αθηνάς. Τα τελευταία χρόνια η Άνω Πόλη αναπτύσσεται τουριστικά με πολλά ατμοσφαιρικά μπαράκια και καφέ να έχουν ανοίξει εκεί, που προσφέρουν μια υπέροχη θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Το ηλιοβασίλεμα από την Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας έχει χαρακτηριστεί από τα ωραιότερα στον κόσμο.

Πηγές:

greece.terrabook.com

Πρόσβαση από Ιλάκια:

Η πρόσβαση στην Κυπαρισσία γίνεται μέσω του εθνικού δρόμου Κυπαρισσίας Πύργου Ε55. Η απόσταση είναι 34 χλμ (διάρκειας 37’ περίπου).

Ιλάκια – Κυπαρισσία